22 червня 2018 р.

Про ЮВБ замість протоколу


Раківка, столиця Дубової Кори, 22 червня 2018 р.Б.

Дубе, кріпись!

Дорогі дубово-корі друзі й подруги!

Як ви знаєте, протоколів ми не ведемо, але кілька слів для історії треба залишити. Позаяк «Книга Законів і Звичаїв ДК» приписує мені також інформаційне діловодство, то й слово за словом, як жолуді на шнурок, нанизаю ті слова, а ви в нашому «Шумі» перечитайте їх. Одразу скажу, що той «Шум» буде особливий – ювілейний. А який саме – побачите. Або так – самі побачите.

Отже, 15 -17 червня 2018 року Божого в Рогатині й на Соколі верещало Ювілейне Велике Багаття  1Ɛ-ого куреня УПС “Дубова Кора”.  Участь у ЮВБ  взяли всі дубово-корі й кандидати з Київа та Кривого Рогу, численні гості.

Перша сесія відбулась у п’ятницю ввечері, в Рогатинській гімназії ім. св. Володимира Великого (вул. Т. Шевченка, 1). Власне, мандрівна київо-ірпінсько-раківська група почала перетрактації вже в дорозі. Графік ЮВБ напружений, а мені важливо було почути думки друзів щодо плянів на наступний рік.

Приїхали в Рогатин із запізненням, але це дорога…  Радісна зустріч, розтаборування, смачна вечеря – і до праці. Помолились, затвердили рамовий порядок, поклали жолуді в капелюх і почали.

Кора Вікового Дуба зачитав спогади з минулорічного Великого Багаття – що плянували, що вдалось, що ні. Зокрема:
-           ЮВБ відбувається – слава і честь усім, хто долучився до підготовки;
-           спільно з «Дубовим Листям» провели КВДЧ в Кривому Розі;
-           дистанційно - одне Мале Багаття (скористались можливостями, що їх надає «Київстар»);
-           дистанційна телефонічна конференція з кандидатами в курінь;
-           з’явилось перше число «Шуму ДК – ДЛ»;
-           плян роботи з ДЛ узгодили. Але надалі треба дуже постаратись, щоб не тільки узгоджувати, але й виконувати запляноване;
-           сканували курінний архів;
-           підготовлений до освячення курінний прапор;
-           підвищено ступені до сен.дов. Ластівці та Скоку;
-           виготовили курінні хустки для нових членів (подяка Ластівці й Скоку за внесок до Дупла, п. Людмилі й Лемкові за роботу).
-           придбали необхідні елементи однострою (подяка Ластівці за внесок до Дупла).

Не вдалось:
-           Випустити брошури про історію куреня та його видатних членів.      Щоправда, великий матеріял опрацьовано й розміщено на наших ресурсах;
-           на жаль, не подужали бодай одне число курінного «Шуму»;
-           не розглядали питання про курінні однострої;
-           провести спільний з ВЛ вишкіл «Доброволець»  для старших пластунів і сеньйорів на базі Навчального центру УДА;
     -     підготовка до відновлення табору УПН "12 місяців" звелась до кількох розмов по телефону.


Всі члени куреня розказали про свою працю за півроку. Не зупинятимусь на цьому. Сподіваюсь, зможемо прочитати в «Шумі».

Кілька слів від друга Крука з «Дубового Листя»:
1. Кошти на центр повернемо, як тільки повернуть чиновники.
2. Просимо обрати Гайовим ДЛ друга Скока.
3. Узгодити календарний план заходів ДК і ДЛ. Чекаємо на ваш календар.
4 Запрошуйте пластунів ваших станиць, паланок та гуртків на заходи ДЛ.   Адекватних ст.пл. агітуйте вступати в ДЛ.
5 Запрошуємо всіх на табір «Соловейко». Пропонуємо на базі нашого табору провести табір Висота для УПС.
6 Шум ДЛ можна знайти на нашому сайті (http://dl13.com.ua)
7 Пропонуємо ДК подати в булаву друга Скока на відзначення Орденом вічного вогню, Святого Юрія.

Муравель, як завжди, звітував лаконічно. Вирівняв вкладку куреня в ГПБ за 2014 – 2017 рр.Б. Зараз у Дуплі 1800 грн. з них 600 – готівкою. Нагадав, що Дупло завжди порожнє, але, як і раніше, зобов’язуючих внесків ми не маємо, а кожний поповнює в міру своїх можливостей. Щоб реалізувати ті чи інші проекти, оголошується збірка.


Видатки Дупла Дубової Кори затвердили.

Звіт «Залізного фонду ім. Теодозія Крупи» заслухали й затвердили.

Скок повідомив, чому не всім, як плянувалось, підвищено ступінь до сен.дов.

Трошки поспівали. «Прапоре наш» і курінну пісню в її автентичному звучанні. Дякуємо Букові, котрий таки знайшов ноти «Прапора», заграв і нас повчив співати.

Опісля дубово-корі залишились самі. Наступне питання (прийом нових членів) мала розглядати тільки Стара Кора, бо Зелена – Гук – ще не помолоділа.
Одностайно вирішили прийняти в курінь, надати ступінь Зеленої Кори і корові імена:
пл.сен.пр. Олені Чорній – Синиця, порядкове число 40
пл.сен.пр. Тетяні Асадовій – Діброва, порядкове число 41
пл.сен.пр. Сергію Лопушанському – Оптімаль, порядкове число 42
пл.сен.пр. Наталі Сільтєєвій – Шервуд, порядкове число 43
(Заприсяження ще попереду, але тут записую так, як буде на момент церемоніялу прийняття).

На цьому перша сесія завершилась, але не для Бука, Щтриха, мене і Гука, котрому допомагали розвішувати плакати для гутірки про історію українського війська.

Друга сесія розпочалась у неділю, 17 червня, після Служби Божої і освячення курінного прапора (хорунжий – Гук, підхорунжі – Бук і Ластівка).

Абсолюторій - дали.
Верховіття ДК - обрали:

Кора Вікового Дуба (курінний) – Скок.
Скрипуча Пила (писар) – Бук-догори-корінням.
Муравель (скарбник) – Вирвизуб.

Вибори Суду Дубової Кори.  Говорили-балакали, сіли та й заплакали. Суддю маємо - Скрипучу Пилу,  а про двох членів забули. Надолужимо дистанційно.

 «Шум Дубової Кори – хроніка нашого життя». 
«Шум ДК». І ще раз: «Шум ДК». Має бути!!! Дякуємо подрузі Шервуд, котра погодилась відповідати за підготовку й випуск. Повертаємось  до первісної ідеї: кожний член куреня надсилає на її адресу:
дописи зі своїми новинами. Різними: більшими й меншими, навіть – родинними й особистими, свої  думки, розважання, побажання про Пласт, про курінь, про Державу, про все актуальне й важливе. Протоколів ми не ведемо і «Шум ДК» - єдине інформаційне джерело про курінь і про нас із вами. Хто через 50 – 100 років пам’ятатиме, що писалось на тих інтернет сторінках? Годину треба витратити, щоб знайти новину, оприлюднену тиждень тому. А друковане слово житиме. Постараймось, щоб перше після ЮВБ число з’явилось на початку липня.

Обрання Гайового для «Дубового Листя». На прохання ДЛ курінь погодився, щоб я і надалі був за Гайового. А я вже своєю владою призначив Синицю Ґенеральним вікарієм для ДЛ.

Плян праці на наступний рік. Вирішили не «розтікатися мислію по древу», не вписувати нічого, що хочеться зробити, але – реально – не подужаємо. А записане виконати так, як належить після т.1 Пластового закону.
      Перше після ЮВБ Мале Багаття провести на Крайовому з’їзді. В подальшому, якщо тяжко зустрічатись, використовувати скайп і телефон. 
      Велике Багаття провести на таборі «12 місяців» (варіянти: «Соловейко», «ВиСоТа»). Орієнтовно – друга половина липня 2019 р.Б. Точні час і місце визначимо.
      Узгодити з ДЛ взаємну участь у вишколах і акціях. «Зруб», «Базар», «Крин», «Слід», «Трикутник смерти». Паланка Рогатин – «Шлях до Легіону». І таборах: «Гарт волі», «Поліська Січ», «Соловейко».
      Разом з «ДЛ» - КВДЧ для Січеславської округи.
      Участь у XX КУПО.
      Провести апробаційний крайовий новацький табір «12» місяців».
      Панахида (поминання всіх дубово-користих, котрі відійшли на Вічну Ватру).
      Допомога таборам, вишколам, гурткам і роям від «Залізного фонду».
      Просити всіх активно долучатись до інтернет-ресурсів куреня, відвідувати й поповнювати їх.
      Щотримісяці випускати «Шум ДК».
      Продовжити роботу з архівом куреня.
      Підготувати пропозиції про доповнення і зміни «Книги Законів і Звичаїв ДК», вчасно розіслати їх і розглянути на наступному Великому Багатті.

Із заплянованого, але не виконаного:
§   Вишкільний Сеньйорський табір «ВиСоТа» (пам᾿яті Журби), для прихильників, що хочуть вступити в УПС. Крім нас його ніхто не зробить. Подумати, чи зможемо наступного року провести «ВиСоТу» як сеніорський підтабір біля «Соловейка»?

Різне.
-           Бук поцікавився, чи ніхто не ввійшов до Статутної комісії Крайового з’їзду. Заторкнув актуальні питання – необхідна реорганізація Пласту, зміни Статуту й структури, чітке окреслення мети. Просили Бука підготувати статтю для «Шуму», щоб ми могли між собою обговорити й виробити спільне рішення. Я зазначив, що ці питання піднімались неодноразово. Навіть певні рішення приймались, але далі рішень справа не пішла. Маємо чудові роздуми Журби про це, опублікуємо в «Шумі», як і інші важливі матеріяли.
-           Я повідомив, що зголосився до Видавничої комісії XX КУПО, щоб просувати друк пластового молитовника, що його зараз редагую.
-           Діброва просила провести КВДЧ на Січеславщині. Дуже треба. Треба визначитись із часом і місцем (швидше за все – вже восени), просити про поміч «Дубове Листя», але й самим не пасти задніх.
-           Я запропонував повернутись до автентичного курінного шеврона. Бук доповнив – можна ввести кілька шевронів за ступенями. Час від Зеленої Кори до Молодої – півмісяця, від Молодої до Старої – рік. Чи варто так часто міняти шеврони? Можливо треба внести відповідні зміни до «Книги Законів і Звичаїв ДК». Ще порадимось.
- Діброві доручили підготувати для всіх інструкцію про гугл-диск- що воно таке і як ним користуватися.

Наприкінці з рамена всіх дубовокористих щиро дякую:
Гуртку юначок «Ластівки» за сумлінне виконання пастової присяги.
Друзям з «Дубового Листя» - Круку, Туру і Першій – котрі пожертвували «Трикутником смерти», щоб бути з нами.
пл.сен.пр. Наталі Пилипів, Гр. - Ґенеральному інтендатну харчового корита, і цим усе сказано.
 ст.пл. Івану Зварчуку,ОЗО, референту УПЮ Івано-Франківської округи  - барду й побратиму.
ст.пл. Романові Пилипіву – за вкрай важливу працю й допомогу. Чекаємо в Тіні Вікового Дуба.
пл.сен.дов.Василеві Лукашу, ЦМ– за підтримку й змістовну екскурсію музеєм на Соколі.
пл.сен.пр. Петрові Ткачівському, Голові Окружної пластової старшини Івано-Франківської округи - доброму другу й позаштатному курінному фірману.
пл.сен.дов. Оксані Василик, Гр., директору Івано-Франківського дитячо-юнацького Пластового центру – за участь у ЮВБ та привітання.
Тетяні Петрів, директору Музею-садиби Миколи Угрина-Безгрішного, філії Музею мистецв Прикарпаття - за чуйне серце, любов до рідного міста й Пласту,  прекрасну екскурсію.
Ігореві Васильовичу Доронюку, директору Рогаинської гімназії ім. Володимира Великого - доброму господрю, який прихистив нас.
Працівницям гуртожитку Рогатинської гімназії за турботу й смачні страви.
Іванові Олексійовичу Верешку, Голові Рогатинської районної оранізації Спілки офіцерів України - за привітання і співпрацю з пластунами.
пл.сен.пр.Тарасові Прудку,ВЛ,  і пл.сен.пр. Антоніні Прудко,Rt – за сюрприз.
І всім-усім, хто розділив з нами радість Ювілейного Великого Багаття!

Отак, клусом-клусом, дуже а дуже стисло…І скільки жолудів нанизалось? Так отож! Тепер розумієте, чому категорично відмовляємось від протоколів. Закінчу популярним: що міг –зробив. А ви, друзі й подруги, доповніть вашими спогадами.

За Новий Люд!

Скок, Кора Вікового Дуба

Немає коментарів:

Дописати коментар