12 червня 2018 р.

Ювілейне - друг Будзік


(церква в Космачі)
о. Осип Каменецький – Друг Будзік, ДК
Ввійшов ув історію куреня, маючи на курінній відзнаці 9 жолудів. Важливо, що в «Щумі ч.1» він згадується не просто як пл.сен., а як скм.-скавтмайстер, а це треба було заслужити. Брав участь у таборі «Гуляйполе» ще як неоформлений член куреня, але уряд мав поважний: Ґенеральний полевий духовник  і, одночасно, ґенеральний будильник сумління сплячого сеньйорського братства, і, кажуть, «виконував своє завдання блискуче: сеньйори під час усіх нарад дрімали на пекучому сонці, за виїмком того часу, коли зам-ком-не-політ-рук читав протокол з Білєфельду (бо тоді всі спали, мов побиті)».
«Іспит» на вступ до куреня успішно склав 4 лютого 1949 р.Б. Читаємо про це в «Шумі»: «Прийшла черга на о.Каменецького... Дорогий наш Будзік (пластове ім’я з сеньйорського табору ”Гуляйполе”) прекрасно вив’язався зі свого завдання. Беручи до уваги його духовний стан, він перебував свою пробу в поважній формі. Мав розвинути ширше 13 точок, які мали б бути внутрішним законом Дубової Кори. Слідкуючи за словами Будзіка, перед нашими очима з’явився величавий собор Київської Софії з її великою центральною копулою і 12 побічними. Всі копули разом зображують символічно Христа і 12 апостолів. Будзік кінчить словами: „Куреневі Дубової Кори бажаю рости до слави Софійського Собору”. 13 точок перетворив о.Каменецький у одну 13 точку... І так, як міцно прикріплені бічні копули до великої, так і наші друзі повинні творити один міцний ланцюг довкруги свого Дубового Верховіття, а наша „Книга Законів” має бути невідлучним товаришем у житті кожного з нас...»
Згадаємо ще, що служив Службу Божу на таборі в Еррель і брав участь у Першому Великому Багатті.
Водночас знаємо про друга Будзіка так мало, що навіть не можемо сказати, коли він народився і помер. Народився в місті Марії – Маріямполі на Івано-Франківщині. Скупі згадки в мережі:
- вчився, ймовірно, в Заліщанській вчительській семінарії на Тернопільщині ( у 1936 р.Б. реорганізована в гімназію);
 - довголітній парох Космача на Гуцульщині;
- на еміграції перебував в англійській зоні у Німеччині;
- після закінчення Другої світової війни - парох у провінції Манітоба (Канада).
У посмертній згадці про нього читаємо: «о. Осип в особистому житті був дуже скромний, товариський, жертвенний на добродійні цілі та до самопосвяти відданий своїй церкві й народові. В кожній парохії, де довелось йому бути, організував церковні братства й сестрицтва, церковні хори, а церкву прикрашував вишивками народного мистецтва, килимами та образами святих, праць українських мистців. Брав активну участь у читальнях Просвіти, кооперативах, молодечих організаціях і особливо в Пласті. Сам належав до сеньйорського куреня ,Дубова кора". Кожного року літом, находив площі в Космачі і Прустурах в Карпатах на літні табори для пластової молоді. В Канаді був довгі роки членом Ради Пресвітерів Вінніпегської архиєпархії». Високопреосвященніший Митрополит Кир Максим Германюк казав, що о. Осип: «був справдішнім українським патріотом на ділі, а не на словах».
 Згадаймо брата нашого Будзіка – пл. сен. Юліана Каменецького, видатного галичанина, пластуна, педагога, українського громадського діяча. А тому згадаємо, що його життя було пов’язано з Рогатином. 1923 р.Б. він завершив навчання в Карловому університеті у Празі і став учителем історії в гімназії «Рідної Школи» в Рогатині, де пропрацював 18 років. Був за голову рогатинської філії товариства «Учительська громада». Також організував протиалкогольне і протинікотинове товариство «Відродження», був редактором журналу товариства. Крім того, в Рогатині організували Товариство охорони воєнних могил, звели пам'ятник героям українських визвольних змагань на місцевому цвинтарі.
Більше про одного з братів друга Будзіка (другий теж став священиком) можна прочитати за посиланням:

Немає коментарів:

Дописати коментар