21 травня 2007 р.

Про любов (для юнацтва)

Про любов

Пл. сен. Володимир Скоробський

Щоб виховати в собі почуття відповідальности, самовіддачі, безкорисливої праці, які є основами самовиховної методи Пласту, підготувати юнака чи юначку до сприйняття великого Божого дару ЛЮБОВИ, вимагає від нас подачі духовного розуміння тих відчуттів, що з`являються в підлітковому віці та відокремити духовні основи від просто тілесних відтінків.

Ось як про це говорить Апостол Павло в своєму гімні Любові: ”Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає! “ (Коринт.13, 4-8)

Євангельське розуміння любови якнайкраще дає розуміння її походження: Бог є Любов! Цим сказано все. Прагнути любови значить прагнути Бога, і навпаки. Справжнє щастя людини полягає в служінні комусь: спільноті, громаді, рідні. Любов – це, в першу чергу, самовіддача, самопожертва заради когось. Це природне прагнення людини робити добро, прагнути пізнати ІСТИНУ через Любов. І для нас важливим є правильне розуміння любови юнацтвом. До неї потрібно готуватися, щоб змогти її сприйняти і переживати в собі, не загашуючи , але постійно її підживлюючи. На різних життєвих етапах до нас приходить почуття і прояви любови, і про ці етапи та відповідні до них почуття ми й хочемо тут поговорити.

Отже, ще древні греки розрізняли шість основних проявів любови, які й стали сьогодні класичними взірцями для вчених, психологів, священиків та лікарів.

Перше почуття любови, як стверджують вчені та історичні приклади, настає у віці 11-13 років. Воно приходить несподівано. Це почуття носить назву АГАПЕ – почуття надзвичайно чисте, на перший план у ньому виходять духовні основи. Агапами називали перші християни Вечері Любови, на яких пригадували земне Життя Ісуса Христа, Таємну Вечерю, Його розп’яття та Воскресіння. Таке почуття любови ми плекаємо у виховному ідеалі української молоді в Пласті та інших патріотичних молодечих організаціях. Наша присяга про це почуття чітко говорить: “Бути вірним Богові й Україні…”, тобто любити Бога й Україну.

У 16-19 річному віці юнак чи юначка часто опиняються у владі ще одного із проявів любови, а радше кохання - ЕРОСУ. Таке почуття може підштовхнути людину на геройський вчинок або ж злочин. Довіра між хлопцем і дівчиною досягає свого апогею, але це почуття є нетривким, короткотривалим. Не маючи духовної основи, прив’язується воно лише до тілесного образу. Тому наслідками таких проявів кохання часто стають неочікувані діти. Діти, які народжуються в пориві кохання без готовності нести відповідальність за долю новонародженої дитини та й при відсутності життєвого досвіду й матеріяльного забезпечення. Тому батьки так побоюються кохання своїх дітей в цьому віці та намагаються відмежувати своїх чад від еротичного впливу. Але ця справа є важкою з огляду на сьогодення, коли юнацтво виховують не так батьки, як засоби масової інформації, телевізор та комп’ютер з мережею Інтернету.

Ще одним різновидом кохання, досить розповсюдженим у Пласті, де між хлопцями й дівчатами існують дружні романтичні відносини, пов’язанні з елементами гри, є ЛЮДУС. В цьому коханні немає глибини почування, а чи відданости. Але менше з тим, хлопець і дівчина подобаються одне одному. Часто таке кохання-гра переходить в еротичне кохання. В народі з цього приводу кажуть: ”Ось і догралися”.

Наступним різновидом любови є ПРАГМА (звідси - прагматик). Це любов розуму міцно пов’язана зі свідомістю. Окрім привязаности та привабливости, в цьому почутті міцно присутній ще один компонент: корисливість, вигода ( і не обов’язково матеріяльна). Дівчата, як правило, не дозволяють юнакам бути поміркованими й розсудливими у коханні. А батькам навпаки подобається, коли їхніми дітьми опановують такі прагматичні почуття любови.

МАНІЯ – ще одне почуття, яке є досить небезпечним. Для молоді це почуття є рідкісним, але все ж таки трапляється . В ньому (важко назвати це любов’ю) радше егоїстичні устремління, по відношенню до протилежної статі присутні ревність і недовіра без усякого на те підґрунтя. Прикладом такого почутя може слугувати образ ревнивого Отелло.

Є ще одне почуття любови-дружби - СТОРГЕ. Цей прояв любови є довговічніший, на відміну від еротичного кохання, хоча й не позбавлений подібних відчуттів. Між юнаком та дівчиною не існує якихось розбіжностей та непорозумінь, вони розуміють одне одного і завжди готові допомогти. Зазвичай люди, що опиняються поряд із такою парою, почувають себе краще.

Отже, прагніть пізнати любов і нести відповідальність за неї з юного віку. Прагніть любови справжньої, яка не проминає, а переходить разом із нами у вічність, до свого Джерела - БОГА.

Твій Друг Журба.

Немає коментарів: