7 квітня 2023 р.

БЛАГОВІЩЕННЯ

 


Слава Ісусу Христу!

 Дорогі дубовокористі друзі й подруги, брати й сестри! Щиро вітаю вас зі святом Благовіщення!

У сьогоднішньому апостольському літургійному читанні апостол Павло нагадав нам, що ми є братами Господа. «Бо той, що освячує, і ті, що освячуються, всі від одного. Тому й не соромиться називати їх братами…» ( Єв. 2. 11). А якщо ми брати й сестри Христові, то й Марія, Пресвята Богородиця, наша мати. Бо матір не тільки та, яка народжує тілесно, але й та, яка народжує духовно – молитвою. Пригадуємо приспів першого літургійного антифону «Молитвами Богородиці, Спасе, спаси нас». Нагадує він нам, що Матінка Божа неустанно молиться за своїх дітей. Спілкуймося і ми з нею молитвою на вервиці.

«Благословенна ти між жінками…» Ці слова, які ми знаємо і любимо, і часто промовляємо в молитві, не вперше прозвучали в день Благовіщення. У Старому Завіті двічі зустрічаємо їх. І кожного разу – коли йдеться про боротьбу з ворогами й перемогу.

Згадаємо жінку Яелу, котра заманила начальника ханаанських військ Сісеру, а коли той заснув - пробила йому голову наметовим кілком. У Книзі Суддів читаємо: «Благословенна Яела серед жінок, дружина Хевера, кенія, благословенна серед жінок, що в шатрах» (Суд 5,24).
         Згадаємо відважну Юдиту та її перемогу над Олоферном. Коли мешканці міста Ветулія вже  втратили надію на визволення від облоги,  Юдита, з надією на Божу поміч, дісталась до ватажка ворожих військ Олоферна, відтяла йому голову і повернулась до міста. Цар Озія благословив її такими словами: ««Благословенна ти, дочко, Богом Всевишнім понад усіх жінок на землі!» (Юдит 13:18).

І нині втретє - вже в Новому Завіті — ми почули ці слова: «Благословенна ти між жінками».  Згодом їх повторить і Єлизавета, коли Марія прийде до її дому. Важливо зрозуміти, чим вони відрізняються від двох попередніх благословень.

Бог кличе Марію до боротьби не з людьми. Її ворог, а значить і наш ворог, той, який спокусив Адама і Єву; той, який спокушатиме Господа у пустелі; той, який і нас хоче зробити рабами гріха – диявол. Але у третьому розділі Книги Буття читаємо слова протоєвангелія, які вимовив Отець Небесний у розмові зі сатаною: «Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту» (Бут 3,15). Сатані Христос розчавить голову. Розчавить, з нашою допомогою, і його потомству, котре нині плюндрує нашу землю. Отже, свято Благовіщення – це не тільки про Марію і для Марії, а для всіх нас. Свято, яке утверджує нас у вірі, що ніякий ворог, ні видимий, ні невидимий, не переможе боголюбивий український нарід.

Зі святом, дорогі друзі й подруги!

Немає коментарів: