21 жовтня 2019 р.

ВиСоТа


Дубе, кріпись!
Дорогі друзі й подруги!
Багато чи мало часу минуло – то таке… Відчув потребу написати кілька слів про «ВиСоТу»  ВСТ - Вишкільний Сеніорський Табір, дитину любові світлої пам’яті друга Журби, ДК. Вистраждану й довго – 15 років – очікувану. Сталось! У лісах біля Коростеня, на березі річки Жерев, де колись готувались до визвольних змагань старшини й підстаршини ДУН, з 3 по 10 серпня 2019 р.Б. таборували височани.
Не випадає писати про табір тому, хто на ньому не був. Отже, це кілька вражень людини, котра була поруч і трошки долучилась до його підготовки. А тими першими враженнями завдячую світлинам, що їх мені надсилали.
Табір – це в першу чергу провід.
Комендант – друг Лемко. ДК. 




Є таке коротеньке слово – ас.  Коли мова про пластовий табір, про те, що треба знати і вміти, - це слово про нього. Плюс – лагідний, спокійний, виважений. Дякую, друже, що прийняв від мене естафету. Кращого коменданта для «ВиСоТи-2020» годі й шукати.








Писар - подруга Шервуд, ДК.  І скарбник. І учасниця (у нас так буває).І – те коліщатко, без якого найдосконаліший механізм не працюватиме. Дякую, Шервуд. З тобою надійно і в тилу, і на передовій.

Бунчужний - друг Арій, ДЛ. Бунчужний (і не тільки бунчужний) від Бога! Сподіваюсь, що серед нас знайдеться той, хто перейме від нього досвід. Арію, сьогодні ми змушені трошки порушувати принцип «сеніори навчають сеніорів», але все так не буде. J Старатимемось працювати так, щоб передати ВСТ у ваші надійні руки.


Кухар - подруга Синиця, ДК. Без коментарів. Якщо нема інших причин їхати на ВСТ, обід від Синиці (і сніданок, і вечеря) – аргумент дуже вагомий! До речі, знайшов тільки одну світлину, де Синицю видно на таборі. Воно й зрозуміло – готувала так смачно, що не було кому світлити. Синице, дай, Боже, від  тепер та за рік!


Іструктор з ВПВ  друг Гук, ДК. Відданий своїй справі, серцем і душею вболіває на неї. Журиться, що ВПВ у Пласті не на належному рівні. Гуче, кому, як не тобі, розвивати військово-патріотичний напрямок праці нашого куреня!





Інструктор з піонірки - друг Павло  Башинський. В’язати браму – пів діла. А от коли до кривавих  мозолів натираєш пучки, щоб розв’язати (та ще серед ночі), - оце діло! Сподіваюсь, що після піонірського вишколу друга Павла учасники табору тих проблем не мали. Хай в майбутньому ВСТ буде для нас в т.ч. і тренінгом командної взаємодії. Знов у згадую Журбу, без нього ми не змогли продовжити цей напрямок роботи. Друже Павле, сумую, що цього року не зміг поласувати кавою від Башинського біля ватри. Через рік надолужимо?


Інструктор з табірництва друг Крук, ВЛ. Шелест від Крука – надійна штука. Як і все, що робить і чого навчає Крук.  Справжній націоналіст ніколи не скаже про себе «я націоналіст». Крук із когорти справжніх. Не завжди і не в усьому нам вдається тримати його рівень, але вчитимемось.

Інструктор з картографії друг Бобер, СМ . Професіонал з великої літери. Знайшов у своєму напруженому літньому таборовому графіку шпарину, щоб і нас не оминути.  Бобре, чекаємо тебе на ВСТ-2020!




Інструктор зі сигналізації друг Тризуб, ВЛ. Пам’ятаю його гутірки з таймменеджменту на «Соловейку-2018». Гадаю, що й цьогорічні зі сигналізації були практичними й корисними. Вік віком, а співпраця ДК і ДЛ штука важлива й необхідна. Тризубе, хоч повновласті Корінного перейшли до Крука, ДЛ, числимо на нашу співпрацю і в майбутньому.



Президент УФС друг Антон, СРУБ. УФС - Українська Федерація Самозахисту, котра постала завдяки СРУБу - Слов’янському  РУкопашному Бою (або інакше  - Системі Раціонального Управління Безпекою). Ми з ними дружимо віддавна. Новацький «12 місяців» і юнацький «Злет» мали гарних інструкторів СРУБу. Спогад подруги Шервуд підтвердить, що співпрацю треба продовжувати: «Не так-то просто… не тільки примусити своє тіло рухатись у потрібному темпі, а ще й навчити його правильно падати, правильно вставати, правильно тримати удар і уходити від атаки. За цей, досить короткий, час учасники встигли опанувати не так вже й багато, але наполегливі заняття двічі на день дали результат – розуміти і управляти власним тілом стало набагато легше».

Дякую КОМАНДІ!!!

Плянувалось, що візьме участь більше дубовокористих. За лікаря мав бути друг Вирвизуб, ДК, за бунчужного - друг Бук-догори-корінням, ДК. за писаря – подруга Діброва, ДК. Форс-мажорні обставини стали на заваді. Себе не згадую. Починав як комендант, тоді віртуально виконував обов’язки керманича виховної програми.  Але мусив іти до війська. Проте й там не забував про табір. Одненька світлина на згадку – з Ґенеральним інтендантом харчового корита подругою Синицею біля Аккерманської фортеці в Білгород-Дністровському. 

На жаль, не вдалось виконати точку програми «Водне рятівництво». Поважні обов’язки стали на заваді другу Покутяці, ЧМ. Але наступного року постараємось не тільки долучити цю точку до програми, але й виконати. А купатись – купались.

Табір – це учасники. Не був на таборі, не мав змоги бачити їх, але радію, що вони були :-) В Шумі ДК – 3/2019, що незабаром з'явиться, знайдете трошки спогадів. А ще завітайте на таборову сторінку. Вона допоможе відчути атмосферу табору.
https://www.facebook.com/275434000005030/photos/p.275437520004678/275437520004678/?type=1&theater. 
Про них найкраще розказали би світлини. 
Дякую учасникам і сподіваюсь зустрітись із ними на ВСТ-2020.
А нам треба постаратись, щоб наступного року учасників було бодай удвічі більше, ніж членів проводу. 
Насамкінець не можу не згадати, що ВСТ – це тільки початок. Перечитайте, що колись писав Журба. 
«Наступним етапом стане Лісова Академія. Згадаймо Лісову Школу в Уладі Старших Пластунів. І сеніори повинні мати свою Академію. В програму Академії будуть включені:
·         основи безпеки проведення таборів, мандрівок;
·         моделювання аварійних ситуацій, в які людина може потрапити, та виходу з них;
·         екстремальна медицина і долікарська допомога;
·         психологічна поведінка людини в групі в екстремальних ситуаціях;
·         курс виживання (включатиме в себе всі географічні зони України: гори, степ, ліс, ріки);
·         виживання в різноманітних умовах під час катастроф, техногенних аварій та інших ситуацій;
·         вміння захистити своє життя від злочинців і хуліганів, і захистити своїх вихованців у часі таборів, мандрівок чи в місті.
Академія стане наступним етапом пластування для тих сеніорів, які хочуть посвятити свою діяльність у Пласті виховній праці в юнацтві чи новацтві, або інструкторській діяльності в Уладах УПН, УПЮ, УСП, УПС із високим рівнем професіоналізму. Лісова Академія має стати етапом на отримання ступеня скавтмайстра - сеніора довіри.
Для сеніорів, які хочуть працювати на ниві адміністрування в Пласті, ми пропонуємо перейти Сеніорську Школу, в якій за допомогою тренінгів та семінарів фахівці-сеніори ділитимуться своїм знанням та вмінням в різноманітних галузях, як-то: журналістика, менеджмент, вивчення іноземних мов, зв’язки з громадкістю та державними органами тощо.
Таким чином Улад Сеніорів даватиме можливість своєму членству вибирати те місце для реалізації своїх потреб в Пласті, на яке він чи вона здалі й почуваються на своєму місці. Сеніор не має права нічого не робити в Пласті! А тому запропонована самовиховна метода для Уладу без Табору, Академії і Школи не може бути дієва».
На Великому Багатті в Базарі говоритимемо, як і чи продовжувати нам рухатись у цьому напрямку. БКБ УПС звертається до нас із проханням узяти ЛА під свою опіку і зробити акцент на вишколі майбутніх комендантів.

Дубовокористим, котрі мали мужність прочитати до кінця, повідомляю, що незабаром відправлю кожному бандерольку. Далі буде…

Скок, КВД
                                                                                                                                     

Немає коментарів: