17 квітня 2018 р.

Ювілейне - друг Пендзель


Володимир Баляс – друг Пендзель, ДК
Народився 29 серпня 1906 р.Б. у сім'ї кравця Олексія Баляса та Анастасії Круглої.
Навчався спочатку в «Рідній школі», згодом — у Рогатинській гімназії.
Після закінчення гімназії вступив на загальний відділ (факультет) Львівської політехніки, де вивчав архітектуру, малярство і графіку. Після ліквідації факультету вступив до Варшавської академії мистецтв. У Львові вперше виставлявся в експозиції «Митці — митрополитові Андреєві». Незрівнянний майстер плакату, відзначався лаконічними композиційними засобами, чітким рисунком. Брав участь у мистецьких виставках у Львові, Варшаві, Софії, Києві, Римі та інших містах.
Творчу діяльність В. Баляс поєднував з педагогічною. З 1939 по 1944 роки викладав у Мистецько-промисловому інституті у Львові, співпрацював з «Українським видавництвом».
Наприкінці другої світової війни змушений покинути Україну і виїхати спочатку до Німеччини, де певний період перебував у таборі біженців в Ганновері, потім – до Канади.
14 листопада 1948 р.Б. став членом 1Ɛ куреня УПС «Дубова Кора».
У Торонто у 1952–53 роках брав участь у розпису Українського Православного Катедрального собору св. Володимира в стилі козацького бароко. Оволодівши технікою мозаїки, створив високомистецькі мозаїки: «Козак Мамай», «Св. княгиня Ольга», «Св. князь Володимир» та інші, винайшов своєрідні декоративні оформлення  - паперову скульптуру та техніку скляних мозаїк.
Після переїзду до США, оформлював українські книжки, створив цілий ряд високомистецьких ліноритів. Брав участь у виставках в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі,Торонто, Монреалі, Сан-Дієго та інших містах Америки, Канади, Мексики, Бразилії та Європи. Друг Пендзель залишив велику творчу спадщину — понад 400 шедеврів українського й світового образотворчого мистецтва.
Відійшов на Вічну ватру у Сан-Дієго 18 квітня 1980 року.




Немає коментарів: